De Opvoedtakel is ontwikkeld en geschreven door Erwin van der Veen en Carina Klinkvis

 

Wie zijn wij?

 

Erwin van der Veen

Ik ben Erwin en al best oud, al voel ik me vaak jong. Ik woon samen met mijn vrouw en één kip in een klein dorpje vlak bij Leeuwarden. Onze zoon is alweer vier jaar de deur uit en redt zich prima.  Ik ben op mijn zestiende begonnen als lasser en constructiewerker in de bouw en metaal. Na een aantal jaren in de metaal gewerkt te hebben, kwam ik erachter dat ik totaal iets anders wilde en ben de opleiding “Sportief Recreatief Inrichtings Werk” gaan volgen. Na deze opleiding ben ik aan het werk gegaan als pedagogisch medewerker/werkmeester op een leefgroep voor jongeren. Hier hanteerden we een niet lullen maar poetsen mentaliteit. Praktisch bezig zijn, direct zijn en handelen in het hier en nu.

Daarna heb ik een aantal jaren gewerkt op een groep met jonge kinderen, in de leeftijd van één tot zes jaar. Tegelijkertijd hielp ik ouders om hun ouderschap vorm te geven of hoe om te gaan met pedagogische vraagstukken middels “praktische pedagogische advisering” (PPA).

Binnen die tijd kwam ik erachter dat het werken met ouders me meer inspireerde en zij de sleutel zijn naar oplossingen bij opvoedvraagstukken. Vanaf 2002 ging ik me meer richten op ouders. Ik heb vervolgens 5 jaar de cursus “Gezin aan Bod” mogen geven, gewerkt als “Ouderbegeleider” en “Intensieve Ambulante Gezinsbehandelingen” gedaan. Vanaf 2007 werk ik als crisishulpverlener.

Binnen mijn werk met ouders merkte ik dat de oplossing van het probleem vaak eenvoudiger was dan dat ouders in eerste instantie voor mogelijk hielden. Dankzij deze ouders die ik heb mogen helpen is de ´Opvoedtakel´ ontstaan.

 

Carina Klinkvis

Mijn naam is Carina Klinkvis. Ik woon in een samengesteld gezin in Leeuwarden met mijn vriend, zijn kinderen en onze dochter. Ik ben creatief en enthousiast.

In 2007 ben ik cum laude afgestudeerd aan de opleiding SPH. Tijdens mijn studie heb ik korte tijd bij de GGZ gewerkt op een jongeren afdeling. Na mijn studie kreeg ik direct mijn droombaan; gezinnen in crisis helpen om uithuisplaatsing te voorkomen, of juist gezinnen begeleiden zodat de kinderen weer thuis kunnen wonen. In de 7 jaar dat ik dit werk gedaan heb ik veel mogen leren van de gezinnen waar ik intensief aan het werk was. Momenteel begeleid ik gezinnen met opvoedvragen en opvoednood binnen een periode van 6 maanden tot een jaar. Ook help ik gezinnen om te voorkomen dat ze gespecialiseerde tweedelijns hulpverlening nodig hebben.

Bij de gezinnen waar ik Opvoedtakel introduceer zijn ouders enthousiast en ervaren zij weer grip op hun gezin.

Net als Erwin ben ik me blijven scholen met Post HBO opleidingen. Ik werk vanuit het vertrouwen dat gezinnen zelf alles in huis hebben om tot oplossingen te komen