Lovende woorden tijdens boeklancering Opvoedtakel

 

6 maart 2019 is het dan zover; Het boek Opvoedtakel is klaar en wordt gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Melklokaal in Heerenveen. Nadat we met het idee voor het boek in 2017 de allerlaatste Bert Prinsenprijs wonnen hebben we keihard gewerkt om Opvoedtakel te maken tot wat het is; een inspirerend praktijkboek voor alle ouders en professionals die met opvoeden te maken hebben.

Bert Prinsen en Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut namen de eerste exemplaren in ontvangst en prijzen het boek aan.

Bert Prinsen: “Opvoedtakel is en blijft voor mij vooral een opvoedkundige hulp die uitblinkt in het normaliseren van het opvoeden. In het gewoon maken en gewoon houden van alledaagse opvoedopgaven, ook in de zeer lastige omstandigheden waarin de ouders verkeren, waar Carina en Erwin mee werken. En dat maakt het voor mij tot een heel bijzonder boekwerk, want dat normaliseren is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Collega’s, managers, instellingen en gemeenten kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Ze zeggen wel eens: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, maar in jullie geval kan je rustig zeggen, dat het vertrouwen in ouders en in professionals met de snelheid van het licht is gerealiseerd na het winnen van de prijs in 2017.

Tenslotte, om onze premier te citeren: “Doe effe normaal”, maar dan als verstandige pedagogische wijsheid uit de oude doos en de nieuwe opvoedtakel (5). Laat ouders weer gewoon lekker hun kinderen opvoeden. Laat ze dat ook vooral samen met anderen doen, of dat nu een hulpverlener of een andere ouder is of een familielid of zo maar iemand uit de straat en heb eens een beetje vertrouwen in wat ouders zelf kunnen. Jullie als schrijvers hebben dat vertrouwen in ouders zeker en daar word ik nou heel blij van.”